Oogchirurgie
Wat is er mogelijk met chirurgie?
Na het stellen van de juiste diagnose gaat de dierenarts met u de chirurgische mogelijkheden bespreken. Sommige ingrepen kunnen met fijn instrumentarium en een loupe-bril uitgevoerd worden. Voor anderen is een set voor micro-chirurgie, een operatie-microscoop en soms nog andere geavanceerde apparatuur zoals laser of een phacotoestel nodig.
Lees hieronder welke chirurgie zoal in onze praktijk wordt uitgevoerd
CHERRY EYE
Honden, katten en nog enkele andere diersoorten hebben een derde ooglid, d.i. het vlies dat zichtbaar is langs de neuskant van het oog. Een T-vormig stukje kraakbeen vormt a.h.w. het skelet van dit ooglid. De basis van dit kraakbeen is omgeven door een traanklier nl. de derde ooglid traanklier. In een normale positie is deze klier niet zichtbaar, ze wordt door een soort bindweefsel op haar plaats gehouden onderaan de oogbol.
CORNEALE SEKWESTER
Deze aandoening bij de kat wordt ook corneale necrose, mummificatie, corneal nigrum of isolated black lesion genoemd. Dit is een bruin-zwarte plek, vaak in het midden van het hoornvlies die bestaat uit een stukje "gemummificeerd" hoornvlies. Zolang deze plek niet uitpuilt boven het hoornvlies, dan veroorzaakt ze weinig last.
ENTROPION
Onder entropion verstaan we het naar binnen krullen van een deel of van gans de ooglidrand Indien de pup nog niet voldoende is uitgegroeid dan worden er onder algemene verdoving tijdelijke draadjes geplaatst (temporary tackings) zodat de oogleden niet meer tegen het hoornvlies wrijven. Geregeld moet dit meer dan 1 maal herhaald worden.
LENSEXTRACTIE-LENSIMPLANT
Als uw huisdier beperkt troebele lenzen krijgt, dan wordt zijn zicht eerst wazig. Breidt de witting uit in beide ogen, dan leidt dit tot blindheid. Bij oudere dieren zien we vaak een witblauwige schijn in het midden van de lens. Dit kan een nucleaire sclerose zijn of een echt cataract. Met bepaalde instrumenten en onderzoeken kunnen we het onderscheid maken tussen beide aandoeningen.
OMGEKLAPT DERDE OOGLID
Het kraakbeen van het derde ooglid kan omgeklapt zijn naar buiten, dus weg van het oog: dan spreken we van een eversio van het kraakbeen. Dit zien we o.a. bij de Newfoundlander en de Duitse Herder. Heel uitzonderlijk is het derde ooglid naar de oogbol toe omgeklapt.
De behandeling bestaat uit het chirurgisch verwijderen van het omgeklapt stukje kraakbeen, doorheen een sneetje in het overliggende slijmvlies.
ULCERATIEVE KERATITIS
De beschadiging van het hoornvlies kan gaan van een oppervlakkig tot een zeer diep letsel, waarbij er kans op perforatie bestaat. Het is belangrijk om steeds de oorzaak te vinden. Ulcers worden in 4 klassen onderverdeeld afhankelijk van de diepte van aantasting van het hoornvlies. Bij oppervlakkige letsels (klasse 1 en 2: epitheel en oppervlakkig deel van het stroma) wordt eerst gestart met locale behandeling: antibioticum oogzalf en vitamine A oogzalf.