Officieel oogonderzoek

OFFICIEL OOGONDERZOEK

Wilt u graag fokken met uw hond? Vele clubs vragen een ‘certificaat van een officieel oogonderzoek’ of ook een ‘ECVO certificaat’ of ‘ECVO formulier’ genoemd. Dit houdt in dat er een onderzoek van het ganse oog en de oogleden wordt uitgevoerd ter opsporing van erfelijke maar ook niet-erfelijke oogaandoeningen.

Deze onderzoeken mogen enkel uitgevoerd worden door Europees erkende specialisten of dierenartsen die hiervoor door het ECVO (‘European College of Veterinary Ophthalmologists’) erkend zijn. Zowel Gerlinde Janssens als Goedele Storms mogen deze officiële oogonderzoeken uitvoeren. Aan het einde van het onderzoek krijgt u een ECVO formulier overhandigd. Vergeet zeker niet de stamboom en het vorige oogonderzoek mee te brengen.

Wilt u graag meer informatie over het ECVO oogonderzoek dan vindt u via deze link het overzichtsartikel "Oogonderzoeken ter opsporing van erfelijke oogaandoeningen in België: een update". Het omvat heel wat praktische informatie omtrent dit type van onderzoek en wordt geïllustreerd met talrijke foto's van (vermoedelijk) erfelijke oogaandoeningen. Dit artikel werd geschreven door dierenarts Goedele Storms en werd gepubliceerd in het magazine 'Dierenartsenwereld'.

Meer informatie in verband met dit officieel oogonderzoek vindt u op volgende websites: www.belgianecvopanel.be of op www.ecvo.org