Oogonderzoek
Hoe wordt een goed oogonderzoek uitgevoerd?
Hierbij worden de verschillende oogstructuren steeds in dezelfde juiste volgorde onderzocht. Een aantal speciale toestellen worden gebruikt om alle delen van het oog goed te kunnen bekijken en een aantal hulpmiddelen om bijkomende info te verkrijgen over o.a. traanproductie, traanafvoer en oogdruk.
Hieronder leest u welke testen best worden uitgevoerd.
FLUORESCEÏNE-TEST
Fluoresceïne is een kleurstof die gebruikt wordt om letsels in het hoornvlies zichtbaar te maken. We maken gebruik van strips waarvan het uiteinde met deze oranje kleurstof is geïmpregneerd. In contact met de traanfilm of met een zoutoplossing verandert de oranje kleur in groen. Als het letsel heel diep is in het hoornvlies dan kleuren enkel de randen van de ulcer. Het diepste deel van het letsel kleurt dan niet.
GONIOSCOPIE
Hierbij wordt de irido-corneale hoek bekeken dmv het plaatsen van een speciale lens op de oogbol en het gebruik van een spleetlamp. Deze filtratie-hoek ziet eruit als een netwerk van weefselstrengen. In een normaal oog is er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van de gevormde waterige oplossing. Soms zijn de weefselstrengen in de filtratie-hoek verdikt of zelfs volledig vergroeid tot een vlies.
OFTALMOSCOOP
Er zijn 2 types: een directe en een indirecte oftalmoscoop. Bij een directe oftalmoscoop wordt het toestel in één hand vastgehouden en wordt met één oog erdoor gekeken. We zien dan telkens een beperkt stukje van het netvlies maar dan wel erg vergroot. Dit toestel is dus geschikt om details te bekijken.
OOGDRUKMETING
De oogdruk wordt gemeten d.m.v. een tonometer. Onze praktijk maakt gebruikt van een Tonovet, dit is een rebound tonometer. Er komt een fijn wit staafje uit het toestel dat de cornea lichtjes aanraakt en dan teruggekaatst wordt. Op basis van dit terugkaatsen wordt een meting van intra-oculaire druk gemaakt.Dit gebeurt bij een wakkere patiënt, in zittende of staande houding. Er is geen lokaal verdovende druppel nodig.
SPLEETLAMP
In tegenstelling tot de oogtoestellen bij uw oogarts die allemaal vast staan kunnen we onze apparaten in de hand nemen en zo beter de patiënt onderzoeken, zelfs als die wat beweegt. De spleetlamp wordt gebruikt om de verschillende voorste oogstructuren, gaande van het hoornvlies tot het achterste lenskapsel, beter in detail te kunnen onderzoeken. We kunnen met dit toestel 2 verschillende vergrotingen instellen en ook de lichtintensiteit regelen.
TRAANAFVOER
De traanafvoer is een complex proces. Bij hond en kat komen de tranen via 2 traanpunten terecht in 2 kleine kanaaltjes: canaliculi. Deze monden op hun beurt uit in een groter kanaal (nasolacrimaal kanaal) dat eindigt t.h.v. het neusgat. Door een kleurstof (fluoresceïne) aan te brengen op de oogbol kan getest worden of de traanafvoerweg normaal doorgankelijk is.
TRAANPRODUCTIE
Deze wordt gemeten dmv een soort filterpapiertje (Schirmer Tear Test papier) met millimeter en kleuraanduiding erop. Deze stripjes worden 1 minuut ter plaatse gelaten, geplooid over het onderste ooglid.
Een normale traanproductie bij de hond bedraagt tussen de 15 en 25 mm per minuut.