Oogleden

< Terug naar konijnen

OOGLEDEN

Bij congenitaal entropion vertonen jonge dieren naar binnen krullende oogleden. Meestal hebben ze daarbij ook nog conjunctivitis en blefarospasmen. In chronische gevallen is er corneale ulceratie en vascularisatie zichtbaar. Bij sommige rassen is er mogelijk een erfelijke factor. We hebben al goede resultaten bereikt met het inspuiten van visco-elastisch materiaal in het slijmvlies. Plaatsen van tijdelijke draadjes of het verwijderen van een ellipsvormig stukje huid is ook mogelijk. Ook secundair entropion komt voor, o.a. na chronische conjunctivitis.

Blefaro-oedeem is mogelijk bij dieren die aangetast zijn door het myxomatose virus. De eerste symptomen zijn ooguitvloei. In een verder stadium zijn de oogleden zo gezwollen dat de ooglidspleet uiteindelijk gesloten is. In het chronisch stadium is er ook zwelling van de kop, oren en urogenitaal gebied zichtbaar.

Blefaritis kan veroorzaakt worden door Treponema cuniculi, een spirocheet die syfilis veroorzaakt. Behandeling bestaat uit 3 inspuitingen van een bepaald vorm van penicillin G, telkens met 1 week tussen.