Pannus

< Terug naar oogziekten

PANNUS

Dit is een chronische aandoening van het hoornvlies en wordt ook wel “keratitis vasculosa et pigmentosa” of “chronic superficial keratitis” (CSK) genoemd. Vooral bij Duitse en Belgische Herders, verwante rassen en kruisingsproducten voorkomend. Toch zien we de aandoening ook bij andere rassen zoals de Siberische Husky, Border Collie, Greyhound en Teckel.  

Pannus komt even vaak voor bij reuen als bij teven. De leeftijd van voorkomen varieert tussen 3 en 6 jaar, soms zelfs pas op 9 jaar. De letsels zijn beiderzijds maar beide ogen zijn niet noodzakelijk identiek aangetast.

 

We onderscheiden 4 stadia. Eerst enkel een witte waas in de laterale zijde van het hoornvlies , erna meer bloedvat en wat pigment ingroei, vervolgens een verheven granulatieweefsel en tot slot het stadium van littekenvorming met veel pigmentafzetting. Dit veroorzaakt uiteindelijk een sterke vermindering van gezichtsvermogen en zelfs blindheid. Het betreft een immuun-gemedieerde aandoening en UV licht zou hierbij een rol spelen. Pannus kan niet definitief genezen worden maar wel onder controle gehouden worden. Medicatie, die echter pas gestart kan worden na uitgebreid oog-onderzoek, omvat lokaal cortisone als druppel, zalf of als inspuiting in het slijmvlies. Ook het gebruik van ciclosporine oogzalf met minder gevaar voor cornea-ulceratie is mogelijk.

Bij sommige honden zien we gelijktijdig met pannus ook een pigmentverlies van de vrije rand van het derde ooglid. Hierbij treedt ook een rozige-purperachtige verdikking op van dezelfde vrije rand. Deze aandoening wordt plasmoma of plasmacellulaire conjunctivitis genoemd. Deze kan als enige afwijking voorkomen, zonder dat het hoornvlies aangetast is. De behandeling is dezelfde als hierboven beschreven werd.